Nieuws

Elvis McGonagall wint Poetry World Slampionship 2006
De Britse slamdichter Elvis McGonagall is vanavond tijdens het 37e Poetry International Festival, uitgeroepen tot ‘World Poetry Slampion 2006’. Tijdens de finale van de wereldkampioenschap Poetry Slam, gehouden in de Rotterdamse Schouwburg, streden acht slamdichters om deze titel.
De jury bestond uit dichter Sieger M. Geertsma, World Poetry Slampion 2005 Kat François uit Groot-Brittannië en dichter Simon Vinkenoog aangevuld met twee gasten uit het publiek. (zie hieronder de uitslagen)

McGonagall won, naast de eretitel ‘World Poetry Slampion 2006’, een bedrag van 500 euro. De Amerikaan Mike McGee eindigde als tweede en de Frainçaise Luciole werd derde.
De overige deelnemers waren Tania Billiard uit Belgie, Anita Egelund uit Denemarken, Kalle Haglund uit Zweden, Sander Koolwijk uit Nederland, en Volker Strübing uit Duitsland.
 
Elvis McGonagall (Groot-Brittannië) begon zijn carrière als performer en stand-up dichter eind 2003. Inmiddels trad hij op vele festivals op, waaronder die in Cheltenham Swindon en Oxford. Ook was hij te zien in de Bonnie Prince Charlie Karaoke Klub in Kirkcaldy en in Mr Bing’s Cantonese Cocktail Lounge in Cowdenbeath. Begin 2006 won hij de Spokefest UK Slam in Londen. McGonagall woont in de buurt van Dundee. Voor meer informatie zie: www.elvismcgonagall.co.uk


Uitslagen finale Poetry World Slampionship 2006

Tania Billiard (Belgie) 47,2 
Anita Egelund (Denemarken) 46,5 
Kalle Haglund (Zweden) 50,4 
Sander Koolwijk (Nederland) 46,5
Luciole (Frankrijk) 54,1
Mike McGee (Verenigde Staten) 54,6
Elvis McGonagall (Groot-Britannie) 55,2
Volker Strübing (Duitsland) 51 

Luciole (F) zet de hoogste score in de voorronde van het Poetry World Slampionship.

Afgelopen maandagavond zijn, in een afgeladen Rotown, aan de Française Luciole door de jury de hoogste punten toegekend. De acht slamdichters die mee doen aan de competitie ontliepen elkaar niet veel dus alles is nog mogelijk voor de finale. De uitslag van Maandag bepaalt immers alleen de volgorde waarin er donderdag in de Schouwburg wordt opgetreden. Mike McGee (USA) en Elvis McGonagall (UK) werden als tweede en derde geplaatst.
 
Vanavond is er in Toko 94 (Witte de Withstraat 94b) in Rotterdam een open mic. Vanaf 21.00 zullen daar ook deelnemers aan het World Slampionship present zijn om zonder competitie, al dan niet met de beats van DJ Naem, performances te geven. Het woord zegt het al en iedere dichter, rapper of performer die daar voor voelt is welkom om naar Toko94 te komen om zichzelf te laten horen.
 
Donderdagavond 21.00 is de finale in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Hierbij zal ook Simon Vinkenoog aanwezig zijn als jurylid. Jules Deelder zal na afloop van de finale zijn befaamde DJ-kunsten laten beleven in de foyer. Meer informatie via www.poetry.nl of www.poetryslampionship.nl

 

Name

Score 1

Score 2

Total Score

Position

Luciole (F)

 

25,6

26,7

52,3

1

Mike McGee (USA)

 

24,4

27

51,4

2

Elvis McGonagall (UK)

 

23,2

25,7

48,9

3

Kalle Haglund (SWE)

 

24,4

24,1

48,5

4

Rita de Pita (B)

 

25,3

22,1

47,4

5

Sander Koolwijk (NL)

 

23,4

22,8

46,2

6

Volker Strübing (D)

 

20,6

22,7

43,3

7

Anita Egelund (DK)

 

21,3

21,8

43,1

8

 

 

Loting
Door middel van loting is de volgorde waarin de slammers vanavond optreden vastgesteld:

  1. Elvis McGonagall
  2. Mike McGee
  3. Anita Egelund
  4. Volker Struebing
  5. Luciole
  6. Sander Koolwijk
  7. Tanja Billiard
  8. Kalle Haglund

De uitslag van de voorronde bepaalt de volgorde van de finale aanstaande donderdag in de Rotterdamse Schouwburg.

 

6packer bij Slampionship

Michael van het MTV programma 6pack is geinteresseerd in Poetry Slam. Jeroen Naaktgeboren leert hem vandaag de fijne kneepjes van het vak en op de  finaleavond van de Poetry World Slampionship 2006 beklimt Michael - tegen die tijd door Jeroen volledig omgeschoold tot slammer - het podium in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Volgende week zijn de slam-avonturen van Michael te zien op MTV!

 

Shay Kreuger is sacraficial poet
Shay Kreuger, een Rotterdamse met ambitie en talent, zal bij de finale op 22 juni de rol van sacraficial poet invullen. Dat houdt in dat de eerste cijfers die de jury geeft aan haar worden toegekend. Zo heeft de eerste finalist niet direct het nadeel van het zetten van een ijkpunt voor de becijfering.

 

Voorproefje Poetry World Slampionship in Donner

Op zondag 18 juni kun je al genieten van een voorproefje van de Poetry World Slampionship 2006 in Boekhandel Donner op de Lijnbaan. Tussen 13.00 en 14.00 uur treden daar al vier van de acht slammers van het kampioenschap op. De slammers Elvis McGonagall uit Groot-Brittannië, Mike McGee uit de VS, Volker Strübing uit Duitsland en Tanja Billiard uit België zullen je laten zien en horen wat je van hen kunt verwachten!