Dichters

Tanja Billiard {B}

Anita Egelund {DK}

 

Kalle Haglund {S}

 

Sander Koolwijk {NL}

 

Luciole {F}

 

Mike McGee {USA}

 

Elvis McGonagall {UK}

 

Volker Strübing {D}

Tanja Billiard (België, 1986), alias Rita de Pita, won in 2001 de Kunstbende Finale voor taal. Tegenwoordig treedt ze regelmatig op als slamdichter. Rita houdt van taart, sommige kitsch, vogels en eieren, synoniemenwoordenboekjes, almachtige zijn en uiteraard ook van haar dandy: The Significant Starfish. Rita heeft voornamelijk een hekel aan mensen en leeft met liefde in haar eigen kelder (met lichtgroen behangpapier) te Gent.

 

Anita Egelund (Denemarken, 1978) treedt al vier jaar op als slamdichter en won in 2003 de Deense nationale kampioenschappen. Daarna won zij het Roskilde Festival Kampioenschap 2004. Ze publiceerde gedichten in verscheidene Deense tijdschriften. Momenteel studeert zij Retorica aan de Universiteit van Kopenhagen.

 

Kalle Haglund (Zweden, 1975) is slapstickdichter. In 2005 won hij de Zweedse nationale poetry slam. In de lente van dit jaar is hij op tournee geweest met de zanger en songwriter Laleh. Haglunds poëzie heeft een politieke inslag. Zelf schrijft hij dat zijn woorden lijken te struikelen, te draaien en te vallen en dan plotseling weer stevig overeind staan. Kalle Haglund woont in Stockholm, zijn favoriete dichter is Buster Keaton.

 

Sander Koolwijk (Nederland, 1975) is dichter en bergbeklimmer. Hij treedt regelmatig op met zijn poëzie en verzorgt workshops poëzie bij scholen en bedrijven. In september 2005 debuteerde hij met de bundel Onder dak bij Uitgeverij Holland. In mei 2005 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam in Nijmegen. Waar zijn poëzie nauwelijks nog over bergen en klimmen gaat, is hij fysiek nog wel volop bezig met alpineklimmen en  watervalklimmen. (Voor meer informatie zie: www.sanderkoolwijk.nl)

 

Luciole (Frankrijk, 1986) studeert Geschiedenis en is al geruime tijd actief als slamdichter. Verder zingt ze, speelt ze sinds haar vijfde piano en is ze vanaf haar tiende al bezig met toneel. In 2005 won zij de Franse nationale slamkampioenschappen. Ze houdt van schrijven en van slammen, en van de poëzie die haar in de gelegenheid stelt iets van de wereld te zien.

Mike McGee (Verenigde Staten 1976) is artiest, schrijver, performer, slamdichter en komiek. Hij trad op vele plaatsen op in de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. In 1998 begon hij op treden als komiek en dichter in zijn woonplaats San Jose, in Californië. In teamverband won hij het Amerikaanse nationale kampioenschap in 2001, 2003 en 2004. In 2006 won hij al het ‘Independent World Poetry Slam Championship’ in de Verenigde Staten. (Voor meer informatie zie: www.mikemcgee.net)

Elvis McGonagall (Groot-Brittannië) begon zijn carrière als performer en stand-up dichter eind 2003. Inmiddels trad hij op vele festivals op, waaronder die in Cheltenham Swindon en Oxford. Ook was hij te zien in de Bonnie Prince Charlie Karaoke Klub in Kirkcaldy en in Mr Bing’s Cantonese Cocktail Lounge in Cowdenbeath. Begin 2006 won hij de Spokefest UK Slam in Londen. McGonagall woont in de buurt van Dundee, waar hij whiskey en rode wijn drinkt, en luistert naar albums van Johnny Cash. (Voor meer informatie zie: www.elvismcgonagall.co.uk)

Volker Strübing (Duitsland, 1971) werd geboren in Thüringen en is opgegroeid in Berlijn-Marzahn. Na tien jaar op school te hebben gezeten was hij een geschoold arbeider voor computerwerk en naar eigen zeggen ’s werelds onbekendste popster. De afgelopen tien jaar schrijft hij en vertelt hij verhalen in verschillende pubs, clubs en theaters. In 2005 verscheen zijn eerste boek “Das Paradies am Rande der Stadt”, een satirische science-fiction roman, en won hij het Duits internationaal slamkampioenschap. (Voor meer informatie zie: www.volkerstruebing.de)